Tänä syksynä Indome on tuottanut yhteistyötä Crazy Townin, Satakunnan tuottajaverkoston ja Porin kaupungin Luova Satakunta hankkeen kanssa kaksi tilaisuutta satakuntalaisten kulttuurityöntekijöiden työskentelyedellytysten parantamiseksi.
Ensimmäinen luento piti sisällään tiiviin paketin joukkorahoituskampanjoinnista sekä mahdollisuuden osallistua kampanjoiden rakennustyöpajaan ja saada sparrausta oman hankkeen ja kampanjan ideointiin.
Syksyn toisessa webinaarissa luennoin aamukahvien merkeissä apurahojen merkityksestä taiteelle ja tieteelle sekä apurahalla työskentelyn haasteista ja sudenkuopista.
Apurahat ovat elintärkeitä suomalaiselle taiteelle ja tieteelle, ja niiden merkitys kulttuurin rahoitukselle kasvaa jatkuvasti. Apurahat mahdollistavat visiot, intohimon, kulttuurityön ja sen vaikutukset. Apurahat tuovat iloa ja intoa, avoimia ovia ja kannuksia.
Apurahat voivat kuitenkin myös olla samanaikaisesti kirous ja ahdistuksen lähde. Järjestelmä on sekava ja hakeminen tuottaa valtavasti turhaa työtä valmiiksi kuormittuneille kulttuurityöntekijöille. Apurahojen varassa työskentely on vaikeaa, yksinäistä ja stressaavaa. Jatkuva kova kilpailu syö yhteisöllisyyttä ja voimavaroja. Kulttuurin tekijät uupuvat ja lannistuvat.
Luento-osuuden jälkeen keskustelimme kulttuurityöntekijöiden kesken rahoituskokemuksista, hyväksi havaituista käytännöistä ja toiveista tuleville koulutus- ja valmennussisällöille.