Tällä sivulla kerron lempiaiheestani, itsestäni. 😉 Jos tarinat eivät kiinnosta sinua, hyppää seuraavan tekstipätkän yli, ja käy suoraan kiinni siihen tylsempään ansioluetteloon, joka löytyy sivun alaosasta. Lupaan, etten loukkaannu! 🙂
Olen Suvi, Indomen perustaja, omistaja, toimitusjohtaja, hallituksen puheenjohtaja, siivooja, henkilöstöpäällikkö ja it-tuki. Surullisen lyhytpinnainen it-tuki.
Vastaan myös Indomen tarjoamien koulutusten ja valmennusten suunnittelusta. Niissä, toisin kuin takkuavan printterin kanssa, minulla on lehmänhermot.
Löydät minusta tietoa myös seuraavista profiileista: LinkedIn, Academia.edu, Facebook, Twitter. Parhaiten minuun tutustut kuitenkin täällä, sekä lukemalla Indomen blogia tai kutsumalla minut kahville. Ja pullalle. Ehdottomasti pullalle.
Mitä tietoa tulit etsimään?
Tarina
Vaikka nyky-Suvi on asiantuntija ja toipuva tieteilijä, asuu minussa edelleen myös se unelmoiva ja hillitön Pikku-Suvi, joka yllyttää minua revittelemään ja häpäisemään itseäni julkisesti, sekä se itseruoskintaan ja katkeruuteen houkutteleva Piru-Suvi, jonka kanssa istahdamme aina aika ajoin keskustelemaan rajoista ja yhteisistä tavoitteista.
Olen tehnyt elämieni aikana niin monenlaista työtä, ettei minun kannata hukuttaa sinua latomalla niitä näytöllesi. Olen ollut esimerkiksi kalamyyjä, tuotantoassistentti, siivooja, tarjoilija, puhelinmyyjä, myyntipäällikkö ja pizzakuski. Olen ollut tanssinopettaja, erityisopettaja, vapaa-ajan ohjaaja ja lastenhoitaja. Olen työskennellyt suomalaisessa kennelissä, italialaisen yliopiston kielilaboratoriossa, espanjalaisen asuntovaunualueen korukojussa ja ruotsalaisessa ostoskeskuksessa. Nuorena olin kova menemään ja kokeilemaan!
Lapsena olin varma, että minusta tulisi näyttelijä ja opiskelinkin lukion jälkeen vuoden Suomen Teatteriopistossa. Elämä vei kuitenkin mukanaan ja päädyin suorittamaan kielitieteiden kandidaatin tutkinnon Italiassa. Lopulta löysin itseni tohtorina Porista. Välissä olen suorittanut mm. psykologian, pedagogiikan, taidehistorian, estetiikan ja johtamisen opintoja.
En kehtaa edes luetella kaikkea tekemääni ja opiskelemaani, koska ajattelisit, etten kykene pitkäjänteisyyteen. Kyse on ollut kuitenkin enemmän siitä, että olen puuhakas ja herkkä innostumaan – sekä (toipuva) ylisuorittaja, jolle luovuttaminen tai asioista luopuminen on vaikeaa.
Rakastan uusia elämyksiä, vimpaimia, ihmisiä, ideoita. Rakastan ajattelun revähdyksiä ja itseni haastamista! En muista montaakaan kertaa, joina olisin kieltäytynyt tarjotuista uusista kokemuksista ja rohkeista koettelemuksista.
Polveilevan elämäni aikana olen myös harrastanut vähän kaikenlaista. Lapsena soitin seitsemän vuotta poikkihuilua ja siihen kuului tietysti myös orkesteri ja musiikin teoria. Tämä aherrus meni pääosin hukkaan, koska olen jo vuosien saatossa unohtanut, mikä pää huilusta työnnetään suuhun! Toinen yhtä pitkäaikainen harrastus oli budolaji Taido, johon suhtauduin varsinkin yläasteikäisenä jokseenkin fanaattisesti. Tämäkin taisi mennä hukkaan, koska en myöskään osaa taistella. Ainakaan uskottavasti. Lapsuuden ja nuoruuden rakkain harrastus taisi kuitenkin olla teatteri ja nuorena aikuisena tanssi. Myös kuvataidetta olen aina kuljettanut povessani.
Minulla oli jo nuorena tapana ympätä kalenteri täyteen. Edellä mainittujen lisäksi mm. tanhusin, lauloin kuorossa, opetin pienempiä lapsia askartelemaan ja improamaan sekä luin tietokirjallisuutta egyptologiasta, itsesuggestiosta ja elekielestä. Partiota, SPR:ää ja kaiken maailman ohjaajakoulutuksiakin harrastelin. Aikuisena minut veivät mukanaan karibialaiset tanssit, itämainen tanssi ja tribal fusion. Olen myös joogannut, meditoinut, juossut, voimaillut, pelannut rugbya ja hyppinyt lentokoneesta. Kaikkea intohimoisesti. Jossain vaiheessa suunnittelin myös tosissani kennelin perustamista, suorittelin kasvattajakursseja ja hyppäsin kaiken maailman koiraharrastuksissa. Sitten elämä tuli taas sotkemaan suunnitelmat!
Välillä mietin, miten olen kaikkeen ehtinyt, ja sitten muistan, että: ”Ainiin! Olen jo nelikymppinen!” ja menen hetkeksi hengittelemään paperipussiin. Sikiöasennossa. Sängyn alle.
Tässä kun katselen kirjoittamaani, niin voisin ehkä kuvata tätä osaa menneisyydestäni ”kokemusten ja taitojen keräilyharrastuksena”.
Sinua varmaankin kiinnostaa harrastehistoriaani (eli sieluani) enemmän se, mitä voin tarjota sinulle valmentajana ja yrittäjänä.
Tarjoan kaiken tietoni, osaamiseni ja ymmärrykseni sinun käyttöösi innostavien, mieleenpainuvien ja vaikuttavien luentojen ja koulutusten muodossa. Tarjoan tietoa, jota olen kerännyt tutkijana kentältä ja oppinut opiskelijoiltani. Tarjoan kokemustani projektiasiantuntijana, vapaana tieteilijänä, tiedeviestijänä ja luennoitsijana. Olen vuosikymmenten aikana elänyt monenlaisia elämiä, nähnyt monenlaisia vaihtoehtoja ja kohdanut monenlaisia ihmisiä. Tarkkailen, kuuntelen, eläydyn, analysoin. Sleep and repeat.
Paljon on vielä opittavaa ja elettävää, mutta Indomen avulla valjastan taitoni ja kanavoin tietoni muiden hyödyksi. Pureskelen asioita valmiiksi ja tarjoilen tämän mössön- Hetkinen… Tämä sanonta ei taida jatkojalostettuna rakentaa kovinkaan myyvää mielikuvaa. No, mennään sillä, kun kerran aloitin: Tarjoilen asiantuntijuuteni mahdollisimman liukkaasti ja pehmeästi sisäistettävänä, ruumiinlämpöisenä ateriana muille pikkulinnuille, jotka pysähtyvät pesääni keräämään voimaa siipiinsä jatkaakseen matkaansa iloisina ja toiveikkaina.
PS. Aina, kun joudun tilanteeseen, jossa minun on jollakin tapaa kiteytetysti esiteltävä itseni, neuroottinen puoli minussa ylikuormittuu ajatuksesta. Enhän voi mitenkään vastata samaan aikaan tiiviisti ja kattavan totuudenmukaisesti näin monimutkaiseen kysymykseen! Kuulijan toiveitakin on joskus vaikeaa hahmottaa etukäteen. Tästä muistuu mieleen tämä hauska Anger Management -elokuvan (2003) klassikkokohtaus, jossa päähenkilö epäonnistuu itsensä esittelemisessä.
Indomen tarjoamia palveluja olen tuottanut vapaana tieteilijänä vuodesta 2008.
Erityisosaaminen ja asiantuntijuus
Olen tohtori, tutkija, opettaja, kirjailija ja tieteen ja taiteen rahoituksen asiantuntija. Tieteentekijänä olen tutkinut muun muassa kulttuurityöntekijöiden asemaa ja hyvinvointia sekä kulttuurin rahoitusta toistakymmentä vuotta. Lisäksi olen tehnyt vaikuttavuustutkimuksia säätiöille ja yhdistyksille sekä perehtynyt säätiölaitokseen ilmiönä. Tällä hetkellä kirjoitan Gaudeamukselle tietokirjaa, joka kulkee työnimellä ”Apuraha. Opas kulttuurityön tekijälle.” Olen erikoistunut myös luovaan tiedeviestintään ja pedagogiikkaan.
Tohtorintutkinto on todiste kyvystäni tavoitteelliseen systemaattiseen työskentelyyn, vastuunkantoon ja sitoutumiseen sekä verkostoitumiseen ja sidosryhmäyhteistyöhön. Se on myös todiste epävarmuuden ja kaoottisuuden sietokyvystäni ja ratkaisukeskeisestä asenteestani.
Olen pitänyt satoja luentoja, kirjoittanut kirjoja ja tutkimusartikkeleita, siivonnut tehtaita Ruotsissa, hakenut miljoonarahoituksia EU:lta, tiskannut liha-altaita, opettanut tanssia Espanjassa, huvittanut humalaisia, myynyt saapasjalkaisille isännille Willeroy & Bochia, stressannut myynnin aluepäällikkönä, kuljettanut pizzoja, järjestänyt festivaaleja ja seminaareja, viihdyttänyt mummoja, laskenut donitseja, vastannut kielilaboratoriosta ja vaihto-oppilaista Italiassa, trimmannut koiria, tahkonut provikkamyyntiennätyksiä ja pitänyt ongelmanuoria hengissä. Kaiken tämän ja paljon muuta olen tehnyt yhtäläisellä ammattiylpeydellä ja innolla. Paitsi ne donitsit. Sitä vihasin.
Teatteritaustani näkyy kyvyssäni järjestää innostavia, vaikuttavia ja mieleenpainuvia luentoja ja koulutuksia. Esimerkiksi rahoitushaun kurssini, johon Indomen Intohiomo-rahoitusvalmennuskin pohjaa, oli ehdolla Turun yliopiston vuoden opintokokonaisuudeksi 2019. Olen ehdokkuudesta otettu, sillä pelkästään oppiaineita yliopistossa on sata, joten kilpailevia kursseja on valtavasti.
Yrittäjäksi minua motivoivat toimintamuodon tarjoamat mahdollisuudet osaamiseni tuotteistamiseksi ja myymiseksi. Yrittäjänä saan myytyä asiantuntijuuteni ja tuotteeni tehokkaammin ja laajemmalle. Yrittäjänä minun on myös helpompaa palkata työntekijöitä. Ja mikä parasta yrityksen kautta voin toteuttaa maailmanparantajan unelmaani.
Ydinosaamistani ovat luova ajattelu, vuorovaikutus, viestintä sekä työskentelyn hallinnointi. Vahvuuksiani ovat aitous, ilmaisuvoima, empatia, positiivisuus ja rohkeus. Keskeisiä arvojani ovat sivistys, suoraselkäisyys, ihmislähtöisyys ja luovuus. Olen päämäärätietoinen ja sitoutunut.
Luennoitsija
Vuosina 2012−2021 olen opettanut ja koordinoinut Turun yliopistossa kahdeksan kurssia eri aiheista sekä luennoinut lisäksi usein vierailevana opettajana muiden kursseilla. Opettamani sisällöt ovat liittyneet vaikuttavuustutkimukseen sekä kulttuurituotantoon ja -politiikkaan. Olen lisäksi ohjannut ja arvioinut graduja.
Vuonna 2019 kulttuurin rahoitushakuja käsittelevä kurssini oli ehdolla Turun yliopiston Vuoden Opintokokonaisuudeksi.
Olen esiintynyt vuoteen 2021 mennessä 12 kansainvälisessä ja 9 kansallisessa konferenssissa. Olen pitänyt lisäksi 15 yleisöluentoa tutkimusaiheistani ja esiintynyt julkisesti asiantuntijana useita kertoja eri yhteyksissä. Tiedeuran ulkopuolella olen esiintynyt valtavasti.
Olen suorittanut kasvatustieteen opintoja (erityispedagogiikka ja yliopistopedagogiikka) yhteensä 60 op, mikä vastaa noin yhden lukuvuoden täyspäiväisiä opintoja.
Opetusideologiani perustuu motivointiin, rohkaisuun ja tiedon/työn harkittuun vaiheistamiseen. Valmennukseni korkea laatu perustuu rautaiseen ammattitaitoon ja vuosien tutkimustyöhön aiheen parissa, sekä siihen, että välitän aidosti osallistujien edistymisestä ja kuuntelen heitä. Panostan erityisesti tärkeiden, mutta hankalien ja tylsien, asioiden kertomiseen lähestyttävästi ja viihdyttävästi. Konkreettisten ja selkeiden käytännön ohjeiden lisäksi houkuttelen osallistujia pohtimaan asioita uusista näkökulmista ja laajemmalla katseella. Koulutettavani ovat hyötyneet erityisen paljon luovista tekniikoista ja itsereflektiotehtävistä kuten eläytymisharjoituksista ja ohjatusta vertaispalautteen antamisesta.
Tietokirjailija
Tällä hetkellä kirjoitan Gaudeamukselle tietokirjaa, joka kulkee työnimellä ”Apuraha. Opas kulttuurityön tekijälle.”
Lisäksi julkaisuluettelostani löytyvät seuraavat teokset:
- Nousee Satakunnan kansa ry. 25 vuotta Satakunnan hyväksi. Nousee Satakunnan kansa, Huittinen. 2017.
- Satakunnan teollisuusperintö. Satakunta XXXII. Satakunnan Historiallinen Seura, Harjavalta. 2017.
- Virtaa läpi vainioiden. Kokemäenjoki Satakunnan historiassa. Satakunta XXX. Satakunnan Historiallinen Seura, Harjavalta. 2014.
- Talous ja Arvo. Teppo Eskelisen kanssa. SoPhi, Vantaa. 2013.
- Viisi vuosikymmentä vaikuttamista. Suomen Kulttuurirahaston Satakunnan rahasto 1959–2009. Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen laitos, Pori. 2010.
Tutkija
Väitöskirjani (2017) käsitteli kulttuurityöntekijöiden hyvinvointia ja kulttuurin rahoitusta sekä kolmannen sektorin strategiatyötä ja vaikuttavuuden arviointia.
Graduni (2010) käsitteli kulttuurille apurahoja jakavia säätiöitä ja vaikuttavuustutkimusta.
Kandityön (2007) tein Torinon yliopiston kirjallisuuden ja kielitieteiden laitokselle ja se oli korpuslingvistinen tutkimus etnisten termien käytöstä englannin kielessä Britanniassa ja Amerikassa 1960- ja 1990-luvuilla.
Vuodesta 2008 olen tutkinut väitöstutkimukseni ohella erityisesti joukkorahoitusta, mesenointia ja filantropiaa, toisin sanoen kulttuuria rahoittavien ja kulttuurille lahjoittavien yksityishenkilöiden motiiveja tukea kulttuuria. Lisäksi olen tehnyt vaikuttavuustutkimuksia säätiöille ja yhdistyksille sekä perehtynyt säätiölaitokseen ilmiönä.
Olen julkaissut muun muassa seuraavat tutkimusartikkelit:
- From Cultural Collections to Crowdfunding. The Motives and Experiences of Private Culture Funders in Finland. Julkaistaan 2022.
- ”Varat menevät Suomen Kulttuurirahastolle, minähän olen kulttuuri-ihminen!” Lahjoittaminen kulttuuriperintönä teoksessa Mitä on kulttuuriperintö? Tuomi-Nikula & Haanpää (toim.). SKS Tietolipas, Helsinki. 2013. s. 336–360.
- Arvokas kulttuuri? Kulttuurisen vaikuttavuuden arviointi kulttuurin arvottajana teoksessa Talous ja Arvo (toim.) Eskelinen & Heikkilä. SoPhi, Vantaa. 2013. s. 118–145.
- Svenska Kulturfonden i Björneborg. Porilaisten poikamiesten perintö teoksessa Ruotsinkielisten kulttuuriperintöä (toim.) Haanpää & Tuomi-Nikula. KTMT, Pori. 2013. s. 19–36.
- ’De långa bordens glädje’. Svensk Akadmisk Afton akateemisena perinteenä teoksessa Ruotsinkielisten kulttuuriperintöä (toim.) Haanpää & Tuomi-Nikula. KTMT, Pori. 2013. s. 408–429.
Suositukset
Siltä varalta, ettet huomannut lukea näitä kehuja jo etusivulla, laitan ne vielä tähän uudelleen. Eli, minulla on kunnia esitellä näin upeita suosituksia:
Suvi on vahva ja monipuolinen asiantuntija, joka myös päivittää asiantuntemustaan jatkuvasti. Hän on hyvä esiintyjä ja kouluttaja. Suvi osaa esittää asiansa mielenkiintoisella ja luovalla tavalla kuulijoiden tarpeet huomioiden ja heitä kuunnellen. Hänen vuorovaikutustaitonsa ovat erinomaiset ja huumorintajunsa pettämätön.
Her ingenuity, creativity and passion are evident in everything she does. She inspires me to push my presentation skills further. As a PhD student I have learnt a great deal from Suvi.
Uskon, että näillä kyvyillään Suvi Heikkilä kykenee auttamaan niin yksityisiä henkilöitä kuin yrityksiäkin toimintojensa kehittämisessä.
Ota ihmeessä yhteyttä (suvi@indome.fi) ja kerro ideasi! Kehitellään yhdessä jotain kivaa!